Tapas, İspanya’da meze yada giriş olarak yenilen lezzetlere verilen isimdir. Tapas ana yemek aralarında alınan ve öğlen veya akşam yemeğine kadar tok tutarak takviye eden bir ara öğün olarak oldukça tercih edilen bir alişkanlık olmuştur.
Bazı araştırmacılara göre “la tapa” İspanya Kralı Alfonso X ‘un bir rahatsızlığı sırasında ortaya çıkmıştır. Alfonso X (El Sabio/Bilge kral) rahatsızlığından dolayı yemek aralarında birkaç yudum şarap eşliğinde küçük öğünler yemek zorunda idi. Bilge kral iyileştikten sonra Castilla meyhanelerinde yanında birşey yenmedikçe şarap servisi yapılmaması kuralını getirdi.
Krallığın bu kuralını, tek başına içildiği zaman alkol´ün vereceği organik zararları önlemek amacını taşıdığı için faydalı olarak değerlendirmek mümkündür.
Bazı araştırmacılar ise Tapa’nın aslında çiftçilerin ve diğer işçilerin gün içinde çalışırken yemek saatine kadar çalışmalarını sağlayacak küçük bir şeyler atıştırma ihtiyacından doğduğunu söylemektedirler. Ana yemekler özellikle yağ içeriği bakımından zengin olduğu ve organizmayı hazım açısından oldukça zorladığı ve tarladaki veya atölyelerdeki ağır işe devam edebilmek için hazmı kolaylaştıran dinlenmeyi ve öğle uykusunu zorunlu kıldığı için işler birkaç saat için duruyordu. Yemekten önce sabah saatlerinde ne kadar çok iş yapılabilirse, dinlenme ve hazımdan sonraya o kadar az iş kalıyordu. Alkol enerjiyi ve gücü artırdığı ve kışın da vücudu tarlaların ve ortaçağ atölyelerinin sert soğuğuna karşı dayanıklı kıldığı için bu küçük atıştırmaların yanında şarap içmek gerekiyordu. Yaz aylarında güneyin bu küçük öğünlerine sıcaklarda serinletici birşeyler isteyen bünyeye, rahatsızlık veren bunalmalara yol açan şarap yerine “gazpacho” eşlik ediyordu.
Bu küçük atıştırmaya kuzeyde Aragon ve Navarra’da “alifara” denir. Bask bölgesinde ise zaman içinde “poteo” denmeye başlanmıştır, çünkü sunumunda geleneksel olarak “potes” yani toprak kaplar kullanılıyordu.
Şarapçılar ve meyhaneler tüm İspanya’da yayıldığı zaman bilge kral Alfonso X’ nun tedbir kararı uygulanmaya devam etti. Öyleki bu nedenle şarap bardağı veya sürahisi ağzı bir parça soğuk et veya bir dilim jambon veya peynir ile kapatılarak servis yapılıyordu. Bu geleneğin iki sebebi vardı: Birincisi şarabın içine böcek veya başka şeylerin düşmesini engellemek diğeri de Alfonso X’ nun tavsiye ettiği gibi müşterilerin içtikleri alkolü katı bir yiyeceğe emdirerek yemelerini sağlamaktı. Bu köklü ispanyol geleneğinin ismi de işte bu adetten doğdu.
La tapa , ”kapak” , şarap bardağının veya testisinin ağzına kapatılan ve kapak görevi gören katı yiyecek. Böylece “ tapa” geleneği tüm İspanya’da yayıldı ve günümüzde de köklü bir şekilde devam etmesinin yanısıra başka ülkelerde de kabul görüp değişik şekillerde uygulanmaya başlandı.
Sizlerde evlerinizde sevdiğiniz şeylerle hayal gücünüzüde kullanarak çok çesitli tapaslar yapabilirsiniz.Mesela labne peynire ince kıyılmış maydanoz ve kekik ve tuz ekleyin,iyice karıştırıp karelere kestiğiniz istediğiniz bir çesit ekmeğin üzerine sürün ve domatesle süsleyerek servis edin.Yada yaptığınız İspanyol omletini küçük kareler halinde kesip yine dilediğiniz bir ekmek çesidi üzerine koyarak yiyebilirsiniz. Ayrıca haşladığınız karidesleri incecik doğradığınız soğan, domates, yeşil biber, maydanoz,tuz ve zeytinyağı karışımını sürdüğünüz ekmeklerin üzerinede koyabilirsiniz.
Sizlere İspanya´da sıkça yapılan ve tüketilen bir Tapas örneği vermek istiyorum...
Biber ve sarmısak soslu Karides-Gambas al pil pil
Malzemeler :
4 kişilik :
500gr karides, kabukları ve içi temizlenmiş
Karidesi haşlamak için :
500gr karides için 1lt suya yarım limonu sıkın, yarım çay bardağı sirke ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kaynatın.Karidesleri ekleyip 2-3 dakika haşlayın.Süzgeç yardımıyla tabağa alıp önce kafasını koparıyoruz sonra sırt kısmındaki kabukları ve ayaklarını çıkarıp en sonda arkasında bulunan siyah ipçiği temizliyoruz.
5 yemek kaşığı zeytinyağı
5 diş sarmısak, ezilmiş
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
3 yemek kaşığı limon suyu
tuz ve taze öğütülmüş karabiber
2 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
Hazırlanışı :
Küçük boy bir tavada orta ateşte yağı kızdırın ve içine sarmısak, pul biber ve toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun.
Isıyı artırıp karidesleri ve limon suyunu ekleyin. Karidesler pişip, sos her yanına bulaşana kadar 3 dakika çevirerek pişirin.
Tuzu ve karabiberi ekleyin. Tavayı ocaktan alın ve maydanozu serpip hafifçe karıştırın.
Küçük boy bir tavada orta ateşte yağı kızdırın ve içine sarmısak, pul biber ve toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun.
Isıyı artırıp karidesleri ve limon suyunu ekleyin. Karidesler pişip, sos her yanına bulaşana kadar 3 dakika çevirerek pişirin.
Tuzu ve karabiberi ekleyin. Tavayı ocaktan alın ve maydanozu serpip hafifçe karıştırın.
Sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun
2 yorum:
Nefis görünüyor..Inci Ersoy
=)Tesekkurler Inci hanim
Yorum Gönder